Актуелне новости

 

21.02.2018. Редизајн веб портала

Поштовани корисници услуга Народне библиотеке „Радоје Домановић“. Kако би наши корисници могли што квалитетније да користе веб портал библиотеке, стручни тим ради на унапређењу, функционалности, додавању нових садржаја и ажурирању веб презентације библиотеке. Могући су привремени прекиди у раду тако да неки од садржаја неће бити тренутно доступни. Хвала на разумевању.

24.07.2018. ОТКУП МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Данас је у просторијама наше и ваше Библиотеке званично, на конференцији за медије, представљен откуп Министарства културе и информисања за 2018. годину. Наша Библиотека је на овај начин прибавила 2069 књига и поклоном Народне библиотеке Србије још 417 монографских и стотинак јединица серијских публикација. Овај фонд планирамо да обогатимо и куповином из сопствених прихода и средствима оснивача. Ове слике су позивница свим члановима да остатак лета проведу са књигама и њиховим јунацима, кроз чије авантуре ће вас провести библиотекари.

  

  

 

  

 

13.07.2018. ЛЕТЊА УМЕТНИЧКА ШКОЛА 2018.

Радионица Летње уметничке школе Универзитета уметности у Београду. Универзитет уметности у Београду традиционално организује "Летњу уметничку школу" као интердисциплинарни истраживачки пројекат везан за поједине градове у Србији. Ове године је град домаћин Лесковац, а учесници радионице ФЛУ, ФМУ, ФПУ, ФДУ Универзитета уметности, као и студенти партнерских школа из иностранства. У оквиру програма данас су посетили нашу Установу и добили информације о историјском развоју библиотекарства у Лесковцу.

  

  

  

22.06.2018. ПРЕЛАЗАК НА COBISS3/Каталогизацију са нормативном контролом

Народна библиотека „Радоје Домановић“ је 21. и 22. јуна 2018. године организовала једнодневну обуку на курсу за Прелазак на COBISS3/Kаталогизацију са нормативном контролом спроводећи притом и једну од матичних функција, а то је старање о континуираном стручном образовању и сталном усавршавању библиотечко-информационих стручњака у библиотекама на подручју Јабланичког управног округа. Курс је у ова два дана похађало 29 библиотечких радника из јавних библиотека у Лесковцу, Медвеђи, Власотинцу и Лебану који имају лиценцу за креирање монографских публикација – Дозволу А.
Курс је водио Милорад Вучковић из ВБС сервиса Народне библиотеке Србије, а финансијски је реализован средствима из буџета Републике Србије (Министарство културе и информисања) и града Лесковца, уз подршку Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац где је и одржан овај стручни скуп.

18.06.2018. СТАЛНО СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ БИБЛИОТЕЧКО-ИНФОРМАЦИОНИХ СТРУЧЊАКА

ПРЕЛАЗАК НА COBISS3/Каталогизацију са нормативном контролом

Библиотека 21. и 22. јуна 2018. године организује једнодневну обуку на курсу за Прелазак на COBISS3/Kаталогизацију са нормативном контролом спроводећи једну од матичних функција а то је старање о континуираном стручном образовању и сталном усавршавању библиотечко-информационих стручњака у библиотекама на подручју Јабланичког управног округа. Курс ће похађати 29 библиотечких радника из јавних библиотека у Лесковцу, Медвеђи, Власотинцу и Лебану који имају лиценцу за креирање монографских публикација – Дозвола А.
Курс води Милорад Вучковић из ВБС сервиса Народне библиотеке Србије, а суфинансира се средствима града Лесковца и из буџета Републике Србије (Министарство културе и информисања) уз подршку Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац.
Место одржавања – Рачунарска учионица ЦСУ Лесковац.

10.06.2018. НОЋ КЊИГЕ јун 2018.

Народна библиотека ''Радоје Домановић'' учествовала је у регионалној манифестација Ноћ књиге. И овог пута Ноћи књиге су се придружиле бројне библиотеке. У ноћи 8. 6. лесковачка Библиотека била је изузетно посећена од стране нових чланова и продужења чланства постојећим члановима по промотивној цени у износу од 50% у односу на реалну чланарину на период од једне године. Манифестација ''Ноћ књиге'' одржана је у 26 градова у Србији, а у региону на више од 60 локација. Регионални карактер манифестацији дају Лагунини клубови читалаца.

  

04.06.2018. НОЋ КЊИГЕ јун 2018.

Народна библиотека ''Радоје Домановић'' учествоваће 8. јуна 2018. године у регионалној манифестација Ноћ књиге. Библиотека ће тога дана бити отворена до 24 сати за нове чланове и продужење чланства постојећим члановима по промотивној цени у износу од 50% у односу на реалну чланарину на период од једне године.

04.06.2018. ЗАВРШНИ ЧАС ПРИПРЕМНЕ НАСТАВЕ 2017/18

Пету годину заредом Народна библиотека „Радоје Домановић“ веома успешно реализује пројекат „Бесплатнa припремнa наставa из српског језика" за осмаке са територије града Лесковца. Поводом завршетка припремне наставе за школску 2017/18 сазвана је конференција за штампу на којој је истакнуто да је ове године четрдесеторо ученика веома успешно оспособљено за предстојећи пријемни испит. Са више од две стотине деце, колико је за ових пет година прошло кроз бесплатну припремну наставу у Библиотеци, радила је веома успешно библиотекарка Јадранка Јовић, професор српског језика и књижевности. Свим полазницима за ову школску годину уручене су, на завршном часу, бесплатне чланске карте, са жељом да чаробни свет књиге остане заувек њихово окружење, и на тај начин смо их подсетили на чињеницу да морју дати да би добили и да се добро добрим враћа. Ваша Библиотека

   

 

 

19.05.2018. НОЋ МУЗЕЈА У БИБЛИОТЕЦИ

''ДЕТИЊО СИ ЈЕ НАЈУБАВО''

У нашој и вашој Библиотеци у манифестацији „Ноћ музеја“ учествовали су:

У пероду од 17:00 сати ликовна радионица коју је водио Бата из Вучја, сликар, под називом ''Када смо били велики''

У пероду од 17:00 до 01:00 сати ''Читанка'' (виртуелна изложба фотографија) и отворена је изложба фотографија деце – учесника у активностима Библиотеке (1968-2018) у 17:30 сати

Од 18:00 до 19:00 сати учествовале су: Основна школа ''Радоје Домановић'' Бошњаце; Основна школа ''Светозар Марковић'' Лесковац; Основна школа ''Васа Пелагић'' Лесковац Основна школа ''Трајко Стаменковић'' Лесковац у драмском колажу под називом ''Свашта умем''.

Захваљујући оснивачу и уметничком директору Јелени Цветковић Црвеници наступио је Градски дечји хора Звездице, под диригентском палицом Емине Јовановић, уз пратњу на клавиру Николе Илића, професора клавира, сталног уметничког сарадника – корепетиторa Градског дечјег хора „Звездице“.

''ИСТИНА СИ ЈЕ НАЈУБАВО''

 

15.05.2018. НОЋ МУЗЕЈА У БИБЛИОТЕЦИ

''Детињо си је најубаво''

I  ''Када смо били велики'' (ликовна радионица) – 17:00 - 01:00 сати

II ''Читанка'' (отварање виртуелне изложбе фотографија) – 17:00 - 01:00 сати

III  Отварање изложбе фотографија  деце – учесника у активностима
Библиотеке (1968-2018) – 17:30 сати


IV
''Свашта умем''  (драмски колаж)  – 18:00 - 19:00 сати

Учествују:

Основна школа ''Радоје Домановић'' Бошњаце

Основна школа ''Светозар Марковић'' Лесковац

Основна школа ''Васа Пелагић'' Лесковац

Основна школа ''Трајко Стаменковић'' Лесковац


V
''Поруке'' – Концерт музичког хора ''Звездице'' – 20:00 сати

 

17.05.2018. СТРУЧНИ СКУП

Манастирске и црквене библиотеке - чувари културне баштине

Српска читаоница у Иригу – Манастир Велика Ремета

10. мај 2018.

У библиотеци манастира Велика Ремета од 2013. године редовно се одржавају стручни скупови на теме које осветљавају рад манастирских и црквених библиотека: Књига и реч храна духа; Литургија, библиотека, књига и читање у хришћанству; Српска духовност, култура и библиотеке; Манастири и библиотеке чувари културне баштине. Тема овогодишњег стручног скупа била је Манастирске и црквене библиотеке - чувари културне баштине.

Домаћин скупа, игуман архимандрит Стефан, беседом је поздравио госте, изразивши жељу да се сарадња са библиотекарима и убудуће настави и да што више оваквих и сличних саборовања буде у манастиру Велика Ремета.

Наша колегиница Татјана Јанков, дипломирани библиотекар Одељења за развој и унапређење библиотечке делатности, представила је стручни рад Библиографија листа Благовесник југа Србије 2012-2016, док је јереј Мирослав Јовановић, директор Библијске школе у Лесковцу, говорио о Мисионарском центру „Свети краљ Милутин“ и Библијској школи у Лесковцу, као и сарадњи са Библиотеком.

                                   

    

    

 

16.05.2018. СЛАТКЕ КЊИГЕ, ТАКМИЧЕЊЕ У БЕСЕДНИШТВУ

Наставили смо са активностима у оквиру литерарне радионице ''Слатке књиге'' од 8. до 14. маја 2018. године дружили смо се са ученицима са IV/2 разреда ОШ ''Бора Станковић“ - Вучје, као и са ученицима I и II разреда Основне школе „Славко Златановић“ – Мирошевце, огранка из Горине.

Угостили смо учеснике такмичења у беседништву у организацији Дома културе Вучје. Такмичење је отворио Епископ нишки Арсеније, који је био гост овог такмичења, дао велику подршку, овој манифестацији и будућим пројектима у области културе. Укупно је било 20 такмичара који су се такмичили у две категорије, и показали велики таленат за беседу. Ово је била прилика за неговање правилног говора, промоције квалитета лепоте нашег матерњег језика. Прилика за дружење , развијање ораторских способности наше богате културне баштине.
За ту прилику у нашем стационарном огранку у Вучју, познати сликар Братислав Анђелковић - Бата из Вучја приредио је изложбу која ће бити отворена до краја месеца у нашем стационарном огранку у Вучју.

    

20.03.2018. Светски дан поезије

Светски дан поезије обележава се 21. марта и установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. године. Сврха овог дана ја промоција читања, писања, објављивања и поезије у школству широм света; али и ”давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима” . Дођите у Вашу библиотеку, да заједно, читањем поезие, обележимо овај дан и присетимо се наших и светских великана који су својим стиховима себи и својим стиховима наденули ореол вечног живота.

23.04.2018. СВИ СМО МИ ЧИТАОЦИ

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА

Поводом Светског дана књиге и ауторских права, који се обележава 23. априла, осим богатих културних активности које су у знаку промовисања књиге, поклањамо и 50% попуста на учлањење тако да годишња чланарина уз овај попуст за одрасле кориснике износи 250, 00 динара, а за децу 125, 00 динара. Ова повољност важи само 23. априла и спроводиће се у централном објекту Библиотеке и свим огранцима Народне библиотеке ''Радоје Домановић'' Добродошли! Ученике који су на конкурсу Трећег центра за обуку Војске Србије поводом прославе Дана Војске Србије добили награде на литерарном и ликовном конкурсу награђујемо једногодишњом бесплатном чланарином.

 

           

 

          

       

21.04.2018. ПРЕДСТАВЉЕНО НОВО ИЗДАЊЕ

ПРЕДСТАВЉЕНО НОВО ИЗДАЊЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ „РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ“ У суботу 21.4.2018. у читаоници наше Библиотеке представили смо нову књигу у издању Народне библиотеке „Радоје Домановић“ , аутора Бисерке Илијашев О ГЕНЕРАЦИЈИ 1957. – 61. ЛЕСКОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ , ход ка успеху. Пред присутним поклоницима лепе речи нашега Града и свакако најбројнијим матурантима генерације којој је монографија посвећена присутнима су уз учешће свих присутних матураната генерације 1957. – 61. о књизи говорили: Бисерка Илијашев, дипломирани инжењер архитектуре, аутор Слободан Марковић, дипломирани машински инжењер Методије Шентевски, пуковник Љиљана Стаменковић, дипломирани инжењер архитектуре, рецензент

 

 

17.04.2018. НОВО ИЗДАЊЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ „РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ“

 

У суботу 21.4.2018. у просторијама наше Библиотеке са почетком у 11 сати са поносом ћемо представити нову књигу у издању Народне библиотеке „Радоје Домановић“ , аутора Бисерке Илијашев О ГЕНЕРАЦИЈИ 1957. – 61. ЛЕСКОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ , ход ка успеху.
Улепшајте својим присуством ову дивну промоцију монографије о једној од најбољих гемерација лесковачке Гимназије.

 

 

 

 

 

 

 

02.04.2018. Светски дан дечије књиге

У Народној библиотеци „Радоје Домановић“ обележен Светски дан дечије књиге. На радионици коју смо данас приредили са ученицима библиотечке секције основне школе „Трајко Стаменковић“ припремили смо ОБЕЛЕЖИВАЧЕ СТРАНИЦА са поруком за старије читаоце.
Међународни дан дечије књиге у целом свету се обележава 2. априла од 1967. године у спомен на рођење писца Ханса Кристијана Андерсена. Дански књижевник, рођен 2. априла 1805. године, данас је познат као “краљ бајки“. Сва деца света знају за његове приче: “Ружно паче“, “Снежна краљица“, “Принцеза на зрну грашка“, Девојчица са шибицама“… Андерсенова дела су преведена на више од 80 језика и била су надахнуће за стварање многих позоришних и балетских представа, филмова, скулптура и слика. Више од 150 прича за децу чине га једним од највећих фигура светске књижевности.
Међународни дан дечије књижевности се прославља са циљем да се промовише дечија књижевност и читање, као и да се скрене пажња јавности на потребе најмлађих читалаца. који реално стварно умеју и све разумеју, Библиотека је увек ту да им мало помогне да схвате да је она чувена Андерсенова мисао да је живот најлепша бајка истинита.

     

     

   

21.03.2018. Светски дан поезије

У Народној библиотеци „Радоје Домановић“ обележен је на свим одељењима Светски дан пезије. Циљ овог догађаја био је промовисање читања, писања, објављивања и проучавања поезије. Уз флејере са стиховима наших најпознатијих песника послали смо поруку да тренуци читања поезије сваком нашем обичном дану могу подарити дубљи смисао!

Ваша Библиотека

   

                                  

   

20.03.2018. У сусрет дану поезије

 У Народној библиотеци „Радоје Домановић“ 20.3. угостили смо децу из вртића „Бамби“ и са њима у сусрет предстојећем Светском дану поезије рецитовали и читали дечје стихове наших најпознатијих дечјих писаца. Део овог догађаја делимо са вама у сусрет Дана који је посвећен поезији.

  

 

28.02.2018. Савршенство књиге

У Народној библиотеци „Радоје Домановић“ у Лесковцу поводом Дана Народне библиотеке Србије и Националног дана књиге приредили смо литерарну радионицу „Савршенство књиге“ .
Угостили смо ученике основне школе „Светозар Марковић“ IV/3 разреда са наставником Зораном Илићем, који су организовано дошли да замене позајмљене књиге и задуже нову грађу. О књизи и њеној улози у развоју личности са њима су водили разговор директорица Гордана Ђорђевић, библиотекар одељења културно-образовне делатности и издаваштва Ана Цветановић и библиотекар на Дечјем одељењу Весна Илић.
Били су нам и чланови библиотечке секције ОШ „Васа Пелагић“ са библиотекарком Весном Филиповић-Петровић који су млађим школским и предшколским групама указивали на значај наше Установе.
Централно место данашњег празника књиге заузела је припремна група, Предшколске установе Вртића „1001 радост“ којима је приређен кратак програм о значају књиге за њихов развој. У програму су учествовали упошљеници наше Библиотеке и њихови васпитачи.
За данашњи дан приредили смо и изложбу књига наших најзначајнијих аутора у Читаоници библиотеке.
Национални дан књиге установљен је 28.2.2013. године, а по датуму настанка наше Националне библиотеке „Народне библиотеке Србије“ 1832. године, када је политичар, дипломата, уставописац и књижевни секретар Димитрије Давидовић упутио писмо Кнезу Милошу о уређењу Библиотеке. Народној библиотеци Србије у име свих нас честитамо овај велики дан и Национални празник свих библиотекара Србије.

   

 

 

23.02.2018.  ГДЕ ПРОШЛОСТ СУСРЕЋЕ БУДУЋНОСТ – 2018. ГОДИНА ЕВРОПСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

Са жељом да што већи број ученика узме учешће ове године Европски дневик је, данас у Народној библиотеци „Радоје Домановић“ одржао скуп. Промотер Милица Шкиљевић је приближила конкурс, са заједничком жељом да што већи број ученика узме учешће. На скупу су поред ученика и њихових професора присуствовали и званичници Града Лесковца: Ана Стојковић помоћник градоначелника Лесковца, Бранкица Стаменковић градски већник за образовање, Далибор Тричковић шеф Одсека за финансије и испред Одсека за друштвене делатноси, Јован Јовић. Овај конкурс покрива бројне теме које су обрађене у публикацији Европски дневник. Европски дневник има за циљ олакшано информисање о Европској унији (ЕУ), њеним вредностима и могућностима које пружа младима. Неке од тема које су обухваћене јесу однос Србије и ЕУ, даљи наставак образовања у ЕУ, предузетништво, права и одговорности, одрживи развој, као и здравље и безбедност грађана и грађанки. Овај информативни водич осим ученицама намењен је и професорима као помоћно наставно средство. Овогодишње теме се односе на: активно грађанство, здрав живот, превенцију насиља, паметно учење, зелене теме, одрживу економију, повезивање култура. Ова 2018. је година европског културног наслеђа! Желећи да средњошколци дају посебан допринос обележавању године културног наслеђа, делегација Европске уније је одредила специјалну тему за 2018. годину, која гласи: ГДЕ ПРОШЛОСТ СУСРЕЋЕ БУДУЋНОСТ - 2018. ГОДИНА ЕВРОПСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА.

   

  

22.02.018. Слатке књиге

Наставили смо са активностима у оквиру литерарне радионице ''Слатке књиге'' 22, фебруара 2018.године са ученицима IV разреда Основне школе ''Светозар Марковић'' у присуству њиховог наставника Ане Гаврлиловић, разговарали смо о њиховим активностима, о омиљеним дечјим књигама ван школске лектире и дали им попуст од 50 % на годишњу чланарину.

21.02.2018. Слатке књиге

На Дечјем одељењу Народне библиотеке ''Радоје Домановић'' 21.фебруара 2018. године oдржана литерана радионица ''Слатке књиге'' са ученицима V разреда основне школе ''Светозар Марковић''. Са делегацијом у посету су нам дошли и њихови наставници, професори српског језика и књижевности Виолета Алексић и Марко Костић. Разговарали смо са ученицима о омиљеним дечјим књигама ван школске лектире и дали им попуст од 50 % на годишњу чланарину.

05.02. - 11.02. Распуст уз књигу

У оквиру протеклог зимског распуста акцијом „Распуст уз књигу“ у периоду од 5.2.2018. до 11.2.2018 учлањено је 340 нових чланова, од којих је већина обновила чланство. Ове године већи удео у посети Библиотеци, током акције, имали су ученици основних школа са 223 обнове и нових чланарина, на текући период у наредна три месеца.

 

 

29.01.2018. Слатке књиге

Литерарна радионица У оквиру литерарне радионице коју смо под називом „СЛАТКЕ КЊИГЕ“ 29. јануара одржали у просторијама Библиотеке, угостили смо ученике IV разреда ОШ „Светозар Марковић“ са учитељем Зораном Илићем. Са ученицима, који су овом приликом учлањени уз попуст од 50% на годишњу чланарину, водили смо разговор о омиљеним писцима и књигама.