Изложба накита Лоре Бредшо-Хип

27
Mar
  • Image 2
  • Image 3
  • Image 4
  • Image 5

Изложба накита Лоре Бредшо-Хип

Лесковчани имају прилику да у Народној библитици „Радоје Домановић“ Лесковац наредних дана погледају несвакидашњу изложбу уметничкгог накита ирске и светске уметнице Лоре Бредши-Хип и лесковачке снахе, на којој су изложене огрлице, наруквице, минђуше, беџеви и други накит, готово апстрактних уметничких облика.

Ова дизајнерка већ годину дана живи у Лесковцу са својим супругом из града на Ветерници и двоје деце. Лора израђује примерке уметничког накита за свакодневно ношење, користећи различите материјале, попут рециклираног материјала, пластике, обичног метала, бакра, али и скупоцене племените метале – злато и сребро. Са ове изложбе само могу да се купе беџеви, чија је цена само један евро или 120 динара. Иначе, Лора Бредшо-Хип образовала се у Ирској, Енглеској, Италији и Холандији.

Студирала је различите технике стварања уметничког дела и има два мастера, један из дизајна накита, други из антропологије. Лора користи своја знања из антропологије и дизајна за развијање идеја и пројеката ван граница конвенционалне уметности. Излагала је широм Европе, добила престижну награду на фестивалу сребрног накита Пољској 2013., аутор је бројних чланака објављених у стручним уметничким часописима, досад је написала и приредила четири књиге о уметности, била главни говорник на конференцији о савременој уметности у Бризбејну, а комади њеног накита део су приватних колекција широм Европе. У исто време је организовала заједничке изложбе са другим уметницима, које су гостовале по галеријама и музејима широм света, од САД до Аустралије.

Током свог боравка у Србији, Лора је отворила галерију у којој је организаовала серију он-лајн соло изложби са фокусом на жене у уметности, притом излажући радове уметница из Ирске, Холандије, Немачке, САД и са Новог Зеланда. Изожбу, која је отворена синоћ, можете погледати у холу Библиотеке, два дана од 7 до 19 сати.

Поделите ову вест

+381 16 315 00 83
nbleskovac@nbleskovac.rs
Булевар ослобођења 61
16000 Лесковац
Close