На јубилеј Дана Николаја Тимченка награда за Александра Јовановића

30
Nov
  • Image 2
  • Image 3

На јубилеј Дана Николаја Тимченка награда за Александра Јовановића

Овогодишњи добитник награде Задужбине Николаја Тимченка за најбољу књигу из области науке и књижевности припала је Александру Јовановићу за књигу “Стих и памћење” о поезији и поетици Милосава Тешића која ће му свечано бити уручена у суботу 8. децембра у Лесковачком културном центру.

Задужбина Николаја Тимченка ове године десети пут за редом организује његове дане који почињу у четвртак 6. децембра у просторијама ЛКЦ-а и трајаће до суботе 8. децембра.

У ужем избору за награду нашле су се и књиге Ђорђа Ј. Јањића “Свети антисвет” и књига “Реч је у сенци” Зорана Лаковића, а жири у саставу председник задужбине и председник жирија Јован Пејчић, професор Драган Жунић и члан Биљана Мичић донели су одлуку да награде студију о поетици и поезији нашег академика Милосава Тешића, коју је написао Александар Јовановић.

“Јовановић ради то на један врло пријемчљив начин, ту је он окупио своје студије , ту су се нашли и интервју. Дакле, његови поетички разговори са песником а књигу заокружује биографија Милосава Тешића, где се на неки начин укршатају и преплићу оно што су поетички подаци И што су биографски подаци”, истакла је једна од чланица жирија Биљана Мичић на данашњој конференцији у Легату Николаја Тимченка у Лесковцу.

Додаје да је Александар написао књигу која би многима могла послужити као узор уметности тумачења и вредновања, испунивши тиме основни задатак, да служи националној поезији и њеним најбољим делима.

Првог дана манифестације биће одржана трибина книге о Васку Попи “Будно око” о којој ће говорити професор Владимир Мичић и Јован Пејчић, другог дана гост Дана Николаја Тимченка биће “Доситејева задужбина” из Београда, а трећег дана, поред доделе награда, организована је и посета његовом Легату у Лесковцу.

С циљем да учини доступном јавности на коришћење, лична библиотека Николаја Тимченка је од 2014. године део Народне библиотеке “Радоје Домановић” као легат који носи његово име.

Поделите ову вест

+381 16 315 00 83
nbleskovac@nbleskovac.rs
Булевар ослобођења 61
16000 Лесковац
Close