Документарни филм "Прича о Живојину" и беседа о Великом рату

25
Dec
  • Image 2
  • Image 3
  • Image 4
  • Image 5

Документарни филм "Прича о Живојину" и беседа о Великом рату

Бројни посетиоци Библиотеке у Лесковцу, међу којима и основци, вечерас су могли да уживају у документарном филму „Прича о Живојину“ и беседи о Великом рату из другог угла историчара и преводиоца Дејана Ристића из Београда, који је изнео мало познате детаље о узроцима рата и историјском контексту који му је претходио.

Током приказивања антологијског филма о славном солунском ратнику Живоју Лазићу, митраљесцу, и током предавања под називом ,,Први светски рат у очима савременикаˮ, у храму књиге могле су су се видети сузе, али чути и громки аплаузи.

„Ако историју избаците кроз врата, она ће вам се вратити кроз прозор“, парафразирао је Ристић, који је корене Првог рата, у коме је страдало 28 посто српског становништва, вратио пола века уназад, када су се ујединиле и своје државе заокружиле Италија и Немачка и кренуле у колонијална освајања, тамо где су већ друге европске земље биле доминантне.

„Ми Европљани волимо да ратујемо, прво на туђим територијама, па тај рат вратимо на свој терен“, истакао је Ристић, бивши дирекктор Народне библиотеке Србије, писац и преводилац.

Народна библиотека Лесковац, придружујући се обелажавању 100 година од завршетка најкрвавијег рата на свету, по други пут организује тематске вечери у спомен на тај важан историјски датум.

Поделите ову вест

+381 16 315 00 83
nbleskovac@nbleskovac.rs
Булевар ослобођења 61
16000 Лесковац
Close